Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Waddengoudfotograaf Pieter de Vries exposeert in Straatsburg


STRAATSBURG - Fotograaf Pieter de Vries van Texel exposeert tot en met 26 augustus 2016 in het Palais de l’Europe in Straatsburg. Op deze plek, waar sinds 1977 de Raad van Europa is gevestigd, hangt een selectie van zijn professionele werk waarin De Vries de schoonheid van het Waddengebied laat zien. Daarbij is ook volop aandacht voor Texel, de thuisbasis van de ‘Waddenfotograaf’, die sinds 2010 het Waddengoud keurmerk bezit voor zijn Waddenfotografie..

Veel fotografen reizen de hele wereld over, op zoek naar het ultieme beeld. Pieter de Vries stapt óók in het vliegtuig, maar zoekt het dichter bij huis. Een á twee keer per jaar vliegt De Vries in een Cessna F172M vanaf luchthaven Texel over een van de mooiste natuurgebieden ter wereld: Werelderfgoed de Waddenzee. De Vries fotografeert het Wad al jaren vanuit de lucht en dan niet alleen het Nederlandse Wad, maar het hele gebied vanaf de Helsdeur bij Den Helder tot Duivels Hoorn in Denemarken. Met zijn expositie in het Palais de l’Europe – mede mogelijk gemaakt door TESO, Ecomare, de VVV en Programma 'Naar een rijke Waddenzee'-  wil hij vertegenwoordigers van alle Europese landen laten zien hoe mooi de Waddenzee is. “Vooral vanuit de lucht. Dan zie je de schoonheid van dit grootste getijdengebied ter wereld pas goed. Er is zo veel meer te zien als je vanuit een ander perspectief kijkt!”

Van de 800 foto's zijn er maar enkele voltreffers
Pieter de Vries begon in 2008 met zijn ‘Waddenvluchten’. Tijdens zijn eerste vluchten was hij vooral gefocust op de Waddeneilanden zelf en fotografeerde hij de dorpen, de vuurtorens, de dijken en de natuurgebieden onder zich. Maar gaandeweg ontdekte hij de abstracte schoonheid van het Wad: de kuststructuren en patronen in de zeebodem als het Wad is drooggevallen. Per vlucht maakt hij zo’n 800 foto’s, waarvan er maar drie of vier ‘echte voltreffers’ zijn. Dat zijn de foto’s die hij schaart in de categorie kunst.

Pieter de Vries: “De mooiste vormen, structuren en kleuren laten zich bij eb zien. Geulen en slenken zien er van 1000 meter hoogte soms uit als takken of bladeren van bomen of planten. Patronen die zich herhalen in het zand zien er vanaf grote hoogte uit als zandgolven. Ik heb dergelijke beelden gemaakt in het hele Waddengebied, van Nederland tot Denemarken. Hieruit is een unieke collectie foto’s ontstaan die de natuur verheft tot kunst.”

Goed verhaal 

Niet alleen de overrompelende natuur van het Waddengebied fascineert de Texelaar, hij is ook enorm geïnteresseerd in de geschiedenis en de cultuur van het gebied dat hij fotografeert en kan de mooiste verhalen vertellen bij de beelden die hij toont tijdens zijn lezingen. Dat kan gaan over de huisarts op Mandø die met een tractor over het Wad zijn patiënten bezoekt. Over de eilandjes zonder straatnamen, waar iedereen weet waar iedereen woont. Of over de postbode, die kilometers over het wad loopt om een brief te bezorgen. Uit die combinatie van beeld en woord ontstond al een prachtig boek – Van Helsdeur tot Duivels Hoorn, Impressies van de Waddenzee – maar nu dus ook een prestigieuze tentoonstelling.

Kunstfotograaf
Naast de Waddenkunst houdt De Vries zich ook bezig om andere kunst op de gevoelige plaat vast te leggen. Zo is De Vries al meer dan 25 jaar staffotograaf van TEFAF, de jaarlijkse kunstbeurs in Maastricht, en werkt daarnaast ook voor PAN Amsterdam en de Nederlandse Kunsthandel.

 

Publicatiedatum: 2 augustus 2016.
Bron: waddenpost.nl
Foto: Pieter de Vries.

Waddengoudfotograaf Pieter de Vries exposeert in Straatsburg

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding