Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Waddenoesters op Food Filmfestival Den Haag


DEN HAAG - Op zaterdag 31 oktober is de Visafslag Scheveningen de locatie van het Food Filmfestival On Tour voor een editie die geheel gewijd wordt aan ‘Vis’. Samen met YFM Den Haag en programmapartner Kadergroep Visketen duiken ze in de wereld van de visser en leer je de keten en de vissers kennen. Van haak tot bord.

Ook de heerlijke eigen geraapte oesters uit de Waddenzee van Jan & Barbara van Goede Vissers & Proeflokaal 'tAiland in Lauwersoog kun je proeven.

De echte wereld van vis is voor veel mensen ver weg; de Nederlandse vissers zitten op zee en er liggen maar 3 soorten buitenlandse vis in de supermarkt. Tijd om die werelden bij elkaar te brengen op het Food Filmfestival in Den Haag. Op een plek die vis ademt en waar vissers elke week hun lading Hollandse glorie afleveren, de Visfafslag Scheveningen. Tijdens het Food Filmfestival wordt dit de plek waar consument en visser elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan, van elkaar leren, en waar er bovenal ruimte is voor kritische vragen en echte verhalen.

De Grote Visshow
In de Mijnzaal, waar de vis elke week nog daadwerkelijk geveild wordt, worden 2 prachtige films over vis vertoond en is er een blok vol interessante food shorts. Tijdens De Grote Visshow! kom je als consument op een eigenzinnige manier meer te weten over actuele thema’s binnen de visserij zoals traditie versus natuurbescherming, bijvangst en aanlandplicht en de macht van consumenten. Samen met het publiek, een panel van experts en quizvragen, pakken we de vraagstukken aan.

Vis en Visser
Tijdens het festival breng je een bezoek aan een kotter en zie je met eigen ogen het domein van de visser op zee. Of ga mee met een oude visser voor een verhalende wandeling door de historische haven. In een workshop van de Visbroertjes kan je zelf bijvangst fileren en aan de Vistafel van Nico Waasdorp leer je alles over de keuzes die je als consument kunt maken. En verse vis ontbreekt natuurlijk niet: op de markt proef je de Waddenoesters van De Goede Vissers, vis uit de rookoven, paling van Vreerk Visserman of de beroemde vissoep van Geert Burema.

Innovatie!
Als klap op de vuurpijl zal het meest innovatieve schip van Stichting Masterplan Duurzame Visserij (MDV) aanleggen in de haven. Het MDV schip zit vol met vernuftige innovaties waarmee maximale brandstofbesparing wordt gerealiseerd. Daarnaast is de verwerking aan boord met een ononderbroken koelketen een speerpunt van het project. Het schip is in juni 2015 begonnen met proefvissen. De komende jaren zal het gebruik van het schip uitvoerig getest en geëvalueerd worden tot de afronding van het project in 2019.

Het programma is van 12:00-20:00. Voor informatie over programma en tickets kijk op www.foodfilmfestival.nl.
 
Over Food Filmfestival On Tour
Vanaf juni strijkt het Food Filmfestival in verschillende steden neer met een vol programma van food, film en talks. Food Filmfestival On Tour biedt een podium aan bijzondere filmproducties, bespreekt de belangrijkste voedselthema’s van dit moment en geeft talentvolle, regionale chefs, de kans creatief te zijn met lokale producten. Iedere editie van Food Filmfestival On Tour heeft een thema. Met een hoofdfilm, een talkshow en eten uit de regio krijg je de unieke mogelijkheid om je op alle fronten in het thema te verdiepen. Food Filmfestival On Tour wordt samen met Youth Food Movement georganiseerd in nauwe samenwerking met de regionale afdelingen van de beweging. Na Den Haag strijkt het festival nog neer in Amsterdam in samenwerking met het IDFA.


Datum: 27 oktober 2015.
Bron: Food Filmfestival/'tAiland.

 

Waddenoesters op Food Filmfestival Den Haag
Vergroot deze afbeelding