Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Waddenondernemers testen hun innovaties tijdens Waddenfestival in Leeuwarden


LEEUWARDEN - Van kaas van koeien die zeewier eten tot de comeback van een verdwenen erwt. Morgen 4 november testen 4 voedselondernemers hun foodinnovaties bij een het Waddenfestival in De Harmonie in Leeuwarden. Innofest begeleidt het testen van de innovaties. Zo kunnen de ondernemers met de verzamelde feedback hun prototypes verder verbeteren op weg naar een marktintroductie.

Om de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst te kunnen voeden, is innovatie noodzakelijk. Veel ondernemers en boeren zijn hard op zoek naar innovatieve manieren om voedsel te produceren met een lagere ecologische impact. Om de kans te vergroten dat hun innovaties ook daadwerkelijk op de markt terechtkomen, begeleidt Innofest deze ondernemers bij het zo goed mogelijk testen van hun prototypes. Er wordt getest op smaak, maar ook op andere producteigenschappen, zoals de naam, het logo en de prijs. Hieronder staan we stil bij de voedselondernemers die morgen hun prototypes testen.

Waddenfestival

Tijdens het Waddenfestival dat morgen in De Harmonie in Leeuwarden plaatsvindt, organiseert Innofest twee live edities van Test Teevee, gehost door Wilbert van de Kamp. Bij dit format staan ondernemers direct in contact met het publiek, dat als een testpanel de verschillende producten uitprobeert en beoordeelt. Zo halen de ondernemers in korte tijd zeer waardevolle feedback op om hun producten verder te verbeteren. De ondernemers die gaan testen hebben allemaal een link met het waddengebied:

       Eikemaheert - De comeback van een verdwenen erwt

Het Wonder van Scheemda is een doperwtje dat in de jaren ’20 en ’30 op de markt kwam als stamdoperwt. Later is het verdwenen. Gelukkig heeft ondernemer Ruurd Walrecht zaden teruggevonden en bewaard. Het is Eikemaheert gelukt om de zaden te vermeerderen en zodoende kunnen we het nu weer eten.Zie hier een minidocumentaire over het erwtje.

        North Seaweed - Kaas van koeien die zeewier eten

Bij de productie van zeewier is geen zoetwater of schaarse landbouwgrond nodig. Ook houdt zeewier veel CO2 vast, waardoor het mogelijk is om met zeewier de methaanuitstoot bij melkvee flink te reduceren. De zeekaas van North Seaweed is gemaakt van melk van koeien die zeewier eten. De kaas is extra gezond door het hogere aandeel Omega-3 in het voer van de koeien.

       Dapper. - Haverdrank van Texelse grond

Haver kent als superfood een groeiende populariteit. Daarbij is het ook een goed gewas om de bodemkwaliteit te verbeteren. Dapper. Texel onderzoekt hoe het mogelijk is om haverproducten op Texel te maken. Bij hun haverdrank komt niet alleen de grondstof van Texel, maar vindt ook het productieproces daar plaats.

       Wadzilt - Groenten verbouwd op zilte grond

Verzilting is wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor de landbouwsector. Salt Farm Foundation werkt samen met haar partners al meer dan 12 jaar aan een oplossing in de vorm van zilte landbouw. Door de ontwikkeling van de gewassen die goed tegen zout kunnen, maken ze landbouwgronden die nu onbruikbaar zijn, straks weer rendabel. Tijdens het Waddenfestival proeft het publiek zilte aardappelen en wortelen die door de bemesting met zeewier en voeding van zilt water zelfs nóg gezonder zijn dan reguliere groenten. 

Test Teevee is onderdeel van het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ en heeft als doel om de komende jaren de gastronomie van het Waddengebied op de kaart te zetten. Het wordt mogelijk gemaakt door Innofest, Visit Wadden, Waddengroep, NHL Stenden en Waddenfonds. Zie deze pagina voor meer informatie over het project en de tests op het Waddenfestival. 

Tijdens ImpactFest organiseert Innofest ook een aantal innovatietours. Hierbij kunnen bezoekers een kijkje achter de schermen nemen bij de verschillende tests en hoe deze zijn opgezet. Zie deze pagina voor meer informatie over de tests op ImpactFest.

 

Publicatiedatum: 3 november 2021.
Foto: Innofest.

 

 

Waddenondernemers testen hun innovaties tijdens Waddenfestival in Leeuwarden

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding