Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Wadvaarders met Waddengoud naar Wilhelmshaven tijdens 10 jaar Werelderfgoed


WILHELMSHAVEN - Afgelopen weekend werd door Visit Wadden de Dag van het Wad gevierd ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed. In Noord-Holland, Friesland en Groningen werden vele activiteiten georganiseerd om dit te vieren. Ook was er de estafettetocht van de Wadvaarders naar het Duitse Wilhelmshaven.

De Wadvaarders deden diverse Nederlandse waddenhavens aan om Waddengoud streekproducten op te halen en te brengen naar Wilhelmshaven, thuisbasis van de organisatie van het Wadden Sea World Heritage, de coördinerende instantie van de Trilaterale Waddenzee Samenwerking.

Op 19 juni 2019 begon de estafettetocht van 10 schepen van de Wadvaarders. Start was in de haven van Vlieland. In de dagen daarop deden ze ondermeer de volgende havens aan om Waddengoud streekproducten op te halen:

  • Texel: diverse zilte groente aangeboden door Marc van Rijsselberghe van Salt Farm Foundation.
  • Den Oever: duindoornwijn, –jam, -snoepjes, zeekoolmosterd van Waddendelicatessen en enkele Noord-Hollandse specialiteiten aangeboden door Marion Lont van Uit Eigen Streek.  
  • Harlingen: waddenmosselen en -kokkels gevangen en aangeboden door Bote Teerling van Rival.
  • Ameland: kaas, mosterd, bier o.a. aangeboden door Louise Molenaar van het Amelands Produkt.
  • Lauwersoog: geroosterde zee-eik , een snack van zeewier uit de Waddenzee, aangeboden door Jan Geertsema van ‘tAiland Lauwersoog.

Ook deden ze havens van de Duitse Waddeneilanden aan om streekproducten op te halen.

Alle producten werden in de stand van de Wadvaarders in Wilhelmshaven gepresenteerd. De hele dag waren er diverse festiviteiten in het Duitse havenstadje ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum. Ook Jaap Verhulst namens Minister Schouten was aanwezig. Namens Waddengoud was Friederike Liebmann aanwezig in Willemshaven.

Voor een uitgebeid verhaal van de hele tocht en belevenissen (waarbij ze onder meer Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden tegen het lijf liepen) verwijzen we je naar het verslag van de Wadvaarders.Overhandiging Amelander producten (foto: © Alda van Bentum)

 

Overhandiging Waddendelicatessen in Den Oever (foto: © Frans van Geer)

 

Overhandiging mosselen/kokkels Rival in Harlingen (foto: © Ciska van Geer)

 

Overhandiging snack van zeewier 'tAiland in Lauwersoog (foto: © Alda van Bentum)

 

Stand Wadvaarders in Willemshaven (foto: © IJsbrand Dijkstra)

 


Publicatiedatum: 2 juli 2019.
Foto rechtsboven: ©
IJsbrand Dijkstra.

 

 

Wadvaarders met Waddengoud naar Wilhelmshaven tijdens 10 jaar Werelderfgoed
Vergroot deze afbeelding