Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Wandelexcursie Winter op de Kwelder


HALLUM - Noard-Fryslân Bûtendyks is uniek en er is veel te beleven, ook in de winter. Daarom organiseert It Fryske Gea vanuit Kweldercentrum Noarderleech bij Hallum de wandelexcursie Winter op de Kwelder . De excursie vindt plaats op zaterdag 27 februari 2016 en begint om 11.00 uur. Rond 14.00 uur is de wandeltocht afgelopen.

Noard-Fryslân Bûtendyks
Zo’n uitgestrekt landschap met zulke vergezichten is heel bijzonder in Nederland. Als je vanaf de dijk richting Waddenzee loopt zie je de begroeiing veranderen. Geleidelijk wordt de invloed van het zoute zeewater groter. Gras wordt kweldergras, en verdwijnt dichter bij zee volledig om plaats te maken voor planten als schorrekruid en zeekraal die goed tegen overspoeling met zout water kunnen. Tot de begroeiing geheel verdwijnt en je terecht komt in de slikvelden met de rijsdammen.

Vogelrijkdom
Aan vogels is er in dit gebied geen gebrek. Vooral in de winter zijn er gigantische aantallen ganzen. Met duizenden tegelijk zoeken onder andere de rotgans en de brandgans hier hun voedsel. Van de rotgans verblijft soms zelfs een vijfde deel van de hele wereldpopulatie in dit buitendijkse gebied van Friesland. Naast de ganzen zijn er ook tientallen soorten steltlopers die ieder jaar terugkeren voor een langer of korter verblijf in dit waddengebied. Het zijn vooral kluten, krombekstrandlopers, zwarte ruiters, kanoetstrandlopers, tureluurs, zilverplevieren, rosse grutto's, goudplevieren, wulpen en bonte strandlopers die hier langskomen om zich te goed te doen aan het voedsel dat het buitendijkse land te bieden heeft.

Meer info & aanmelden bij It Fryske Gea.


Publicatiedatum: 9 februari 2016.
Foto: Dico de Klein.
Bron: It Fryske Gea.

Wandelexcursie Winter op de Kwelder

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding