Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Wereldberoemde graffitikunstenaars maken kunstwerk in Lauwersoog als ode aan de zee


LAUWERSOOG - Op 22 april 2020 maken de wereldberoemde graffitikunstenaars van ‘Pipsqueak was here!!!’ uit Amsterdam een kunstwerk in de haven van Lauwersoog. Het artistieke duo maakt het kunstwerk op grote opslagcontainers bij ‘tAiland Lauwersoog. De graffitikunst staat in het teken van de zee als gemeenschappelijk goed en als bron van voedsel en leven.

De organisatie roept op om niet naar Lauwersoog te komen vanwege het coronavirus. Het maken van de schildering is daarom live via de webcam te volgen.

In het kunstwerk in Lauwersoog portretteert het duo de visserij(voor)vrouwen Barbara Holierhoek, Sarah Verroen en Barbara Rodenburg-Geertsema en maakt hiervoor gebruik van hun kinderfoto’s. “Het kunstwerk moet de zee als bron van voedsel en leven en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de zee gaan uitbeelden. Hoe zij dat creatief gaan vormgeven? Daarin laten we ze helemaal vrij”, aldus Barbara Rodenburg-Geertsema.

Omdat de samenleving nu in de greep is van het coronavirus, doen de organisatoren van het kunstproject aan iedereen de oproep om niet naar Lauwersoog te komen. Barbara Rodenburg-Geertsema: “Samen met ‘webcam-lauwersoog.nl’ hebben we daarom een extra webcam in de haven geïnstalleerd. Hiermee kan iedereen het maken van het kunstwerk op elk gewenst tijdstip live volgen en het uiteindelijke resultaat bekijken”. De webcam gaat online op 22 april en is te zien op de gelijknamige site www.webcam-lauwersoog.nl. Bij slecht weer zal de actie worden uitgesteld.

‘Pipsqueak was here!!!’

Het straatkunstenaarsduo ‘Pipsqueak was here!!!’ is sinds 2001 begonnen met professionele streetart. In de jaren die volgden groeiden ze uit tot wereldberoemde graffitikunstenaars. Van kleine wanden tot gehele flatgebouwen over de hele wereld hebben ze omgetoverd tot prachtige streetart-objecten. De natuur en hoe de mens ermee omgaat is de rode draad in hun werk. Dit vertaalt zich vaak in schilderingen van jonge meisjes in een bevreemdende wereld.

De visserijvrouwen

Barbara Holierhoek is voorzitter van visserijverenigingen ‘Ons Belang’ in Harlingen en ‘Hulp in Nood’ Lauwersoog om komt op voor de belangen van diverse vissers. Als voormalige bestuurslid van de Nederlandse Vissersbond heeft zij zich jarenlang ingezet voor de belangen van met name de garnalenvissers. Sarah Verroen is senior beleidsmedewerker bij VisNed, de belangenbehartiger van de Nederlandse kottervisserij. Ook zij is al lange tijd actief in de visserijsector. Vóór haar job bij VisNed had ze een eigen adviesbureau Fish & Farm waarmee ze zich vooral richtte op verbindende projecten tussen visserij- en agrarische sector. Barbara Rodenburg-Geertsema is al 20 jaar kustvisser. Samen met haar man Jan Geertsema runt ze visserijbedrijf TS31 Internos. Daarnaast hebben ze een eigen visrestaurant en fileerlokaal ‘tAiland Lauwersoog, staan ze op markten en maakt Barbara zich hard voor de duurzame en traditionele kustvisserij via het collectief Goede Vissers.

 

 

Publicatiedatum: 21 april 2020.
Foto: Eerder werk van 'Pipsqueak was here!!!’ (© Pipsqueak was here!!!)

 

Wereldberoemde graffitikunstenaars maken kunstwerk in Lauwersoog als ode aan de zee

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding