Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Wereldwijde presentatie Kollumer Zoete Erwt, Wâldbeantsje en Reade Krobbe op Terra Madre


TURIJN - Afgelopen maand werd Tjalke Stoelwinder van Greydanus uit Heerenveen al Held van de Smaak van Nederland met zijn pionierswerk in de promotie en handel van historische bonensoorten als Wâldbeantsjes, Reade Krobben en Kollumer Zoete Erwten. Deze bonenrassen zijn nu ook opgenomen in de Ark van de Smaak, een database van Slow Food Nederland die bijzondere streekproducten van Nederlandse bodem voor de vergetelheid moet behoeden.

Daarom presenteerde Slowfood de peulvruchten eind oktober op de grote internationale Slow Food beurs Salone del Gusto & Terra Madre in het Italiaanse Turijn.

Met de Ark van de Smaak wil Slow Food traditionele, ambachtelijke producten voor de vergetelheid behoeden en zo de biodiversiteit bevorderen. Door teelt- en verwerkingsmethoden met alle beschikbare middelen (ook audiovisueel) te documenteren en de opname van producten in de Ark van de Smaak zoekt Slow Food naar meer bekendheid en erkenning voor deze, vaak unieke, producten. Een commissie van experts beoordeelt welke producten voor opname in de Ark in aanmerking komen. Volgens de commissie passen de Wâldbeantsjes, Reade Krobben en Kollumer Zoete Erwten met een duidelijke historische betekenis en herkomst helemaal in het profiel van de Ark.

Tjalke Stoelwinder is erg blij met de adoptie van Wâldbeantsjes, Reade Krobben en Kollumer Zoete Erwten in de Ark. Stoelwinder: “Het zou mooi zijn als ook buiten Fryslân mensen kennis kunnen maken met deze prachtige peulvruchten. Niet alleen voor de handel, maar ook een extra stimulans voor de streek, de kleinschalige telers en degenen die hard achter de schermen werken om voor deze oude rassen weer een bestaan op te bouwen. En het is een mooie kleurrijke toevoeging aan ons culinair erfgoed”.

Salone del Gusto & Terra Madre
De Slow Food beurs en ‘foodconferentie’ Salone del Gusto/Terra Madre is een tweejaarlijks terugkerend evenement waarbij honderden wereldwijde ‘foodcommunities’ en Slow Food-afdelingen en duizenden koks, producenten, boeren, vissers  en consumenten uit alle delen van de wereld lokaal eten en duurzame lokale voedselproductie centraal stellen en voor het voetlicht brengen.

Naast de promotie van de lokale meegebrachte waren uit alle uithoeken van de wereld, praten deelnemers ook over de maatschappij, toekomst en filosofie omtrent lekker, puur en eerlijk eten.

Daarnaast vinden er vele evenementen plaats tijdens de Salone del Gusto, zoals smaaklaboratoria, kooklessen, dinnerdates, voedselconferenties, lezingen en maaltijden klaargemaakt door chefs van verschillende landen en van de Slow Food Chefs Alliantie. 

Elk keer vindt de Salone del Gusto/Terra Madre plaats in Turijn. Het evenement duurt 5 dagen en ze verwachten deze editie zo’n 250.000 bezoekers.

Streekkeurmerk Wâldpyk en Waddengoud
Wâldbeantsjes en Reade Krobben worden geteeld door een klein aantal telers in De Friese Wouden en hebben daarom het echtheidsstempel van streekkeurmerk Wâldpyk voor streekproducten uit De Friese Wouden.

De Kollumer Zoete Erwten worden heden ten dage geteeld in het Waddengebied bij Sint Jacobiparochie en hebben daarvoor het Waddengoud streekkeurmerk. Jan van der Velde uit Kollum redde de Zoete Grauwe Erwt van de ondergang. Vandaar de naam Kollumer Zoete Erwt. Van hem kregen Piet Hoekstra en Jaap de Jong 6 erwten. Hiervan hebben zij weer een bloeiende teelt opgezet in het Waddenkustgebied.


Datum: 24 oktober 2014.
Foto: Slow Food.

Wereldwijde presentatie Kollumer Zoete Erwt, Wâldbeantsje en Reade Krobbe op Terra Madre
Vergroot deze afbeelding