Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Wilde Wadoesters en MarcFoods op Horecava 2017


LAUWERSOOG - “Wij staan met onze Wilde Wadoesters op de Horecava”, vertelt Barbara Rodenburg van ‘tAiland Lauwersoog trots. In samenwerking met foodgroothandel De Kweker presenteren de Goede Vissers van de TS31 Internos en ‘tAiland hun Wilde Wadoesters van 9 t/m 12 januari 2017 op de nationale horecabeurs Horecava 2017 in de RAI in Amsterdam (hal 7).

Lauwersoog is goed vertegenwoordigd, want ook de in Lauwersoog gepelde Hollandse garnalen van ‘Solt’ presenteert De Kweker op de beurs.

De Kweker heeft de Waddengoud gecertificeerde Wilde Wadoesters sinds kort in hun assortiment en levert aan ondermeer de horeca.

Via het nieuwe concept Texel on Wheels presenteren ook de zilte groenten van Marc.Foods zich op de Horecava. Texel on Wheels is een samenwerking van Pelikaan Catering en Puur Zsa Zsa Zsu en het concept laat bezoekers kennis maken met diverse Texelse producten en specialiteiten.

Wilde Wadoesters
Verantwoord vissen anno nu, dat betekent met de hand oesters rapen op de wilde oesterbanken in de Waddenzee. Althans, zo worden de Wilde Wadoesters van vissersechtpaar Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg geoogst. ‘Wij vinden het mooi om te oogsten in dit prachtige natuurgebied en proberen te werken met wat er is, en oogsten ‘wat het Wad schaft’. Met de hand, want dat is het meest selectieve en geavanceerde vistuig dat we kennen. Die werkwijze vergt flexibiliteit en een goede conditie, maar levert wel prachtige producten’, zo vertelt Barbara.

De oesters die geraapt worden als Wilde Wadoesters, zijn Japanse oesters (Crassostrea gigas), een soort die wereldwijd veel wordt gekweekt. De oesters zijn rond 1980 in de Waddenzee terechtgekomen. Daarna zijn verspreid over het Wad grote oesterbanken ontstaan. Barbara: ‘De smaak van een oester wordt bepaald door het water waar die in is opgegroeid, naast het zoutgehalte is ook de voedselrijkdom en planktonsamenstelling van belang. De smaak van de Wilde Wad oesters is 100% natuurlijk; het is ziltig zoet, vol, rond stevig vlees met de pure smaak van het Wad.’

De Waddenzee is een bijzonder natuurgebied volgens Barbara. ‘Het zoute water van de Noordzee en het zoete water van de Rijn en de Eems vloeien samen in de door Waddeneilanden beschutte kustzee.’ De Wilde Wadoesters dragen dan ook verschillende keurmerken. Oesters met het Waddengoud keurmerk zijn gegarandeerd afkomstig van wilde oesterbanken in de Waddenzee en zijn gevist en verwerkt volgens strikte criteria. Wadvissers die met traditionele vistuigen vissen en zich inzetten voor behoud van hun beroep zijn daarnaast door Slow Food erkent als ‘Presidium’. Dit betekent voor de vissers dat hun visserij onderdeel is van het te beschermen UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.

Zilte groenten en aardappelen van Marc.Foods
Marc.Foods ontwikkelt en teelt zilte aardappels en zilte groenten op Texel. De zilte producten van Marc. Foods zijn 100% biologisch: ze worden bemest met zeewier. Dit zeewier is rijk aan mineralen en bevat veel vitaminen, die weer opgenomen worden door de zilte aardappels, en zilte groenten. Pure en gezonde producten als ijskruid, zeekoolstengels, zeekraal, zeevenkel, strandbiet of lamsoortjes zijn het resultaat.


Publicatiedatum: 30 december 2016.
Bron: De Kweker/’tAiland Lauwersoog.


Wilde Wadoesters en MarcFoods op Horecava 2017
Vergroot deze afbeelding