Zaterdag 13 december: Proeflokaal 't Ailand viert zoetwaterfeest in Lauwersoog
LAUWERSOOG - Tot in de 17ᵉ eeuw aten Nederlanders meer zoet- dan zoutwatervis. Daarna is het door diverse redenen bergafwaarts gegaan en nu kent bijna niemand meer de culinaire geneugten van de vele soorten Hollandse zoetwatervis als snoekbaars, karper, grondel en zeelt die ons land herbergt.
Daarom organiseren Proeflokaal ’t Ailand en Yooth Food Movement (YFM) in Groningen het zoetwaterfeest op zaterdag 13 december 2014 om 13.00 uur in het proeflokaal in Lauwersoog (Haven 49a). Tijdens het feest laten ze diverse zoetwatervis proeven en komen Hanneke Videler, auteur van ‘Zoetwatervis, de culinaire gids’, en haar man John Videler, bioloog, vertellen over zoetwatervis. Ook komt een binnenvisser vertellen over de zoetwatervisserij. Deelname is gratis.
Aanmelden zoetwaterfeest
Het is niet verplicht, maar aanmelden voor het zoetwaterfeest bij het proeflokaal wordt aangeraden om zeker te zijn van een plaats. Aanmelden kan via: tailand@goedevissers.nl.
Zoetwatervisserij
Omstreeks het jaar 1700 begint de visvangst in het zoete water terug te lopen. Overbevissing, vervuiling, kanalisering, de bouw van kunstwerken, kortom ‘de vooruitgang’ is hieraan debet. Overigens worden de schepen beter en komt er daardoor meer zeevis beschikbaar, die daardoor ook goedkoper wordt. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig zoetwatervissers. En bovendien is dat geen vetpot waarbij vaak het hele gezin haar steentje dient bij te dragen. Daarom vinden YFM Groningen en ’t Ailand het hoog tijd dat deze tak binnen de visserij voor het voetlicht wordt gebracht.
Zoetwaterfeest
Tijdens het zoetwaterfeest wisselen sprekers en proeverijen elkaar af. De sprekers zijn een zoetwatervisser en het echtpaar Videler, experts op het gebied van zoetwatervis. Hanneke Videler schreef ‘Zoetwatervis, de culinaire gids’, een boek dat lovende kritieken in de pers kreeg. Zij zal spreken over de worsteling van de mens met de waternatuur en hoe vissen daarin proberen te overleven. Aquacultuur en de kweek van nieuwe soorten komen ook aan bod. Hanneke sluit haar verhaal af met verschillende bereidingswijzen van zoetwatervis.
Wat we eten van de vis zijn vooral de zwemspieren, maar hom en kuit zijn ook lekker. Echter hebben we een hekel aan graten. Om die laatste te lijf te gaan moet je weten hoe een vis is gebouwd. Daarover zal John Videler het hebben. Hij is bioloog en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de bouw en het zwemmen van vissen. Voor het boek ‘Zoetwatervis’ heeft hij alle vissen schoongemaakt, zo nodig gefileerd en geproefd.
Zoetwaterfeest in kader van Terra Madredag
Het feest is in het kader van de jaarlijkse viering van Terra Madredag, uitgeroepen door Slow Food International. Rond 10 december, de verjaardag van Slow Food, delen mensen over heel de wereld het plezier van puur en lekker eten dat eerlijk en op ambachtelijke wijze is geproduceerd. ‘t Ailand is nauw verbonden met Slow Food. In 2011 opende de Italiaanse oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, het proeflokaal eigenhandig. “Het is nu de derde keer dat we Terra Madredag vieren, waarbij we elk jaar een ander bijzonder thema kiezen. Afgelopen edities was dat het spiering- en oesterfeest, nu het zoetwaterfeest”, aldus Barbara Rodenburg van ’t Ailand. Barbara is zelf ook visser en vist samen met haar man Jan Geertsema op de Waddenzee op met name harder en zeebaars waarvoor ze het Waddengoud keurmerk bezitten.
Youth Food Movement
Ook de YFM in Groningen doet mee. Vorig jaar was YFM er op Terra Madredag ook bij. “De afgelopen maanden hebben we weer fantastische dingen samen met Jan en Barbara georganiseerd, zoals een Vistival en Damn Food Waste in Groningen”, vertelt Wilbert van de Kamp van YFM. YFM is de jongerenorganisatie van Slow Food en probeert jongeren meer na te laten denken over waar hun eten vandaan komt.
Project Vakmanschap in de kustvisserij
Het zoetwaterfeest past helemaal in het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’. Met dit project willen Waddengoud en het vissersbedrijf TS31 Internos van Jan en Barbara het perspectief voor traditionele visserijen weer terugbrengen. In samenwerking met natuur-, jongeren- en visserijorganisaties willen ze scholingprogramma’s, kennisuitwisseling, marktontwikkeling, promotie en samenwerking met bedrijven initiëren om deze tak van de visserij te behouden. De zoetwatervisserij is een oud ambacht en van oudsher verweven met het kustgebied. Op onder andere het Lauwersmeer, IJsselmeer en het Amstelmeer zijn er nog traditionele zoetwatervissers die hun brood met dit ambacht verdienen.
Datum: 5 december 2014.
Foto: Waddengoudvisser Teun Barelds op het Amstelmeer (Foto: Kenneth Stamp)