Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Zeewierbedrijf Waddenwier maakt doorstart


DEN HOORN - Waar eerder bekend werd dat Van Rijsselberghe moest stoppen met zijn bedrijf Waddenwier, is het hem alsnog gelukt om een doorstart te realiseren.

Marc Van Rijsselberghe maakte het nieuws deze week zelf bekend. “We kampen met een serieus verziltingsproblematiek in de wereld. Zeewier is een fantastisch product dat CO2 kan binden uit de lucht en uit zout water een zoet product kan leveren. Het is een unieke kans voor de regio om verder te ontwikkelen. Ik ben ontzettend blij dat Waddenwier op een positieve manier voortgezet kan worden en dat we kunnen blijven ontwikkelen, groeien en produceren", aldus Marc van Rijsselberghe.

Zeewier telen met vers zilt bronwater uit de grond

Waddenwier teelt het wier op Texel in grote bassins waar dagelijks uit geoogst kan worden. Het zeewier is van een uitstekende kwaliteit, mede omdat we gebruik maken van vers zilt bronwater. Daardoor krijgt het een heerlijk truffelachtige smaak. Het grootste deel wordt gedroogd en vervolgens verpakt voor consumptie.
Van Rijsselberghe: “Het was zonde geweest om dit allemaal verloren te laten gaan. De basis is sterk en ik heb nog veel ambitie met dit product. Zeewier bevat een hoge concentratie aan Omega vetzuren en is een goede bron van vezel, eiwitten en koolhydraten. Met onze unieke koude droogmethode wordt er op een zeer lage temperatuur gedroogd. Hierdoor blijven de natuurlijke spoorelementen en mineralen in het product. "We zien de toekomst met het volste vertrouwen tegemoet."

Webwinkel: Zeewier van Texel

Goed nieuws voor de zeewier fans: Sinds kort is er een webshop www.zeewiervantexel.nl gelanceerd voor consumenten, groothandels en restaurants. Via de webshop kunnen consumenten en bedrijven de zeewierproducten kopen. De ontwikkeling van producten staat niet stil. Zo is er kort geleden een nieuw product gelanceerd: Snufje Zilt. Een combinatie van zeewier en zeekraal. En een primeur: Gerookt Zeewier!

Naast de zeesla zijn er producten als, gedroogde zeekraal, Zilte Kruidenmix, zeewier zout en gerookt zeezout verkrijgbaar. Alle zeewierproducten van Waddenwier zijn gecertificeerd door Waddengoud. Van Rijsselberghe: “Er is altijd veel waardering geweest voor onze producten en onze service. We hebben daarom ook niet stil gezeten, we hebben de strategie veranderd en we zien nieuwe mogelijkheden om het tot een succes te maken, waarbij we de kwaliteit en service blijven garanderen. Ik ben trots op onze team dat we deze snelle doorstart kunnen maken.”

Samenwerking

De ontwikkeling gaat door. Waddenwier heeft zijn handen in één geslagen met verschillende partners voor verschillende projecten. Voor het project Port4innovation wordt gewerkt aan een snelle (en betaalbare) toepassing van zeewierproducten als voedingsmiddel en ook voor cosmetica en farmaceutica. Daarnaast werkt Waddenwier mee aan het EU project Interreg Noordzee-regio SalFar, samen met Salt Farm Foundation, waar wordt gewerkt aan het gebruik van zeewier als bemestingsproduct voor de teelt van zouttolerante gewassen.


Publicatiedatum: 31 juli 2020.
Foto: © Waddenwier.

Zeewierbedrijf Waddenwier maakt doorstart
Vergroot deze afbeelding