Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Zilt Proefbedrijf Texel helpt Bangladesh bij enorme verzilting


TEXEL - De Nationale Postcode Loterij heeft ruim 2 miljoen beschikbaar gesteld voor een innovatief landbouwproject in Bangladesh van ICCO en Zilt Proefbedrijf Texel.

Via het project De Zout Oplossing’ zetten ze een teststation op in Bangladesh waarmee ze boeren gaan helpen met het telen van gewassen op verzilte landbouwgrond. Verzilting is daar een groot probleem en zorgt al voor schaarste van verse betaalbare groenten voor de Bengalezen. 

Zilt Proefbedrijf texel in RTL4-programma Koffietijd
Deze week zat Marc van Rijsselberghe van Zilt proefbedrijf in RTL 4 programma Koffietijd. Samen met ICCO vertelde hij daar over het project.

Verzilten van landbouwgrond wereldwijd probleem
Verzilting is een wereldwijd probleem, met ongeveer 1 miljard hectare aan verzilte grond. In Nederland is in 2030 circa 125.000 hectare grond verzilt.

Dit komt doordat de zeespiegel stijgt, terwijl de bodem daalt en er door droge zomers minder zoet water binnenkomt.

De gevolgen zijn steeds meer zout in de bodem en landbouwgrond die onbruikbaar wordt.

Wereldwijd wordt geprobeerd deze bedreiging voor de voedselproductie een halt toe te roepen, bijvoorbeeld met gewasveredeling en het ontzilten van de bodem. Tot dusver was dit zonder succes.

Onderzoek naar ‘zilte’ mogelijkheden
In samenwerking met universiteiten heeft Zilt Proefbedrijf Texel een manier gevonden om bepaalde gewassen te laten groeien op afgeschreven, zilte landbouwgrond.

Een ware innovatie, want voedselproductie op verzilte grond werd altijd voor onmogelijk gehouden.

Specifieke aardappelrassen, wortels, rode uien, witte kool en broccoli blijken prima te gedijen als zij op een speciale manier aan de wortel met zout water worden geïrrigeerd.

Staatssecretaris Van Dam stelt 600.00 beschikbaar voor 'zilt'onderzoek
In 2016 stelde Van Dam al 200.000 euro beschikbaar om dit onderzoek uit te voeren en de teelttechnieken toe te passen in Pakistan, Bangladesh en Ghana. Daar komt de landbouw op verzilte grond nu weer op gang.

Deze week maakte de bewindspersoon bekend nog eens 400.000 euro extra vrij te maken om een kenniscentrum op te zetten, bedoeld om de bijzondere Nederlandse teeltkennis wereldwijd over te dragen. Zo wordt dankzij het extra budget onderzocht of nu ook in Egypte en Colombia verzilte, anders onbruikbare grond weer voor voedselproductie geschikt kan worden gemaakt.


Publicatiedatum: 3 maart 2017.
Bron: Zilt Proefbedrijf Texel.
Foto: Facebook Zilt Proefbedrijf.Zilt Proefbedrijf Texel helpt Bangladesh bij enorme verzilting

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding