Nieuws van de WaddenWaddengoud: keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied

Zilte waddenaardappels ook bij Spar Goënga op Texel verkrijgbaar


TEXEL - Henk Broekman van AT Texel teelt sinds kort met succes zilte waddenaardappelen bij De Cocksdorp op Texel. Hiervoor heeft het bedrijf onlangs het Waddengoud keurmerk gekregen. Naast alle Jumbo supermarkten in Nederland, zijn de zilte waddenaardappelen ook in de supermarkt van Spar Goënga in Den Hoorn op Texel verkrijgbaar.

Zilte aardappelen zijn aardappelen die zijn geteeld op zilte grond en biedt landbouwers weer kansen op grond die door bv. klimaatverandering of zeespiegelstijging verzout is. Aardappelgroothandel Jansen-Dongen BV verhandelt de zilte waddenaardappelen in Nederland.

Zilte waddenaardappelen van AT Texel

De zilte waddenaardappelen worden door AT Texel in eigen beheer geteeld, geoogst en verwerkt. Kenmerkend aan de teelt is dat de akkers waarop de aardappelen worden geteeld omringd worden door sloten met brak water. Dit, samen met de innovatieve zeewierbemesting, zorgt voor de unieke smaak van de Zilte aardappel.

Naast de aardappelteelt is AT Texel ook gespecialiseerd in het telen van bieten, graan en graszaad. Milieu en geïntegreerde teelt staan hoog in het vaandel, dit wordt gecombineerd met de zorg voor vogelakkers en akkerranden. Vandaar ook dat AT Texel lid is van Natuurvereniging De Lieuw.

www.attexel.nl/

Jansen-Dongen BV is de groothandel van zilte waddenaardappelen

Voor de handel van de zilte waddenaardappelen richting retailkanalen is Jansen-Dongen BV in Tilburg verantwoordelijk. Naast diverse aardappelsoorten verhandelt het Tilburgs bedrijf ook wortelen en uien. Verder spant Jansen-Dongen BV zich ook in om samen met telers de bijenstand te verbeteren. Dit wordt overigens niet alleen gedaan via gezamenlijke projecten. Er worden door het bedrijf ook 100.000 m2 aan bloemrijke akkerranden en idylles ingezaaid. Dit gebeurt allemaal onder de paraplu van het “BOTS”-merk van Jansen-Dongen (Bewust Overwogen TeeltSysteem).

www.jansen-dongen.nl/nl/

Spar Goënga in Den Hoorn

Wat in de jaren ‘30 begon als familie- en slagersbedrijf Goënga is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardige supermarkt. Goënga heeft vele streekproducten uit het Waddengebied in haar assortiment, zoals diverse Waddendelicatessen. Goënga staat natuurlijk bovenal bekend om haar Echt Texels lamsvlees. Samen met Goënga en schapenhouders op Texel heeft Waddengoud in 2004 de Texelse lamsvleesketen ontwikkeld. Sinds deze week verkopen ze nu ook de zilte waddenaardappelen van AT Texel. 

Spar Goënga
De Naal 1
Den Hoorn - Texel
T: 0222 319252
E: winkel@goenga.com
W: www.spargoenga.nl en www.texelsbestellen.nl

Salt Farm Foundation

Stichting Salt Farm Foundation is de organisatie die boeren wereldwijd helpt bij de problematiek van verzilting van landbouwgrond. Door kennis te delen en scholing leren zij boeren hoe zij zilt tolerante gewassen kunnen telen. Een prachtige kans om deze landbouwgrond weer te benutten en een steentje bij te dragen om de mondiale voedselzekerheid te verbeteren.

www.saltfarmfoundation.com/nl/

 

Publicatiedatum: 5 november 2019.
Foto: © Spar Goënga.

 

Zilte waddenaardappels ook bij Spar Goënga op Texel verkrijgbaar

Nieuwsbrief ontvangen?

Lees de artikelen via e-mail.
Meld u nu aan!

 
Vergroot deze afbeelding